Voorbeeldentuin

sculptuur, openbare ruimte, spel

Van 18 t/m 28 juni 2020 was de openluchttentoonstelling: ’Voorbeeldentuin’ te zien in de Belcrum Breda. 10 dagen lang waren 10 sculpturen in 10 voortuinen verspreid door de wijk te zien.

 

Met dit project ben ik afgestudeerd aan de studie Autonome Beeldende Kunst aan het AKV|St.Joost  in Breda. Wegens COVID-19 was een afstudeertentoonstelling onzeker geworden. Ik besloot het heft in eigen hand te nemen en zelfstandig een tentoonstelling te maken verspreid door de wijk.

 

 

 

Met mijn kleurrijke sculpturen geef ik een esthetische en humoristische reactie op de tien verschillende voortuinen. Al deze tuinen hebben een uniek karakter in zich. Zo heeft de één er een fel geel bankje staan en gebruikt de ander zijn voortuin als fietsenstalling. Ze hebben een persoonlijke invulling, terwijl ze daarnaast ook onderdeel zijn van onze visuele publieke ruimte. Het is een gebied tussen dat wat publiek is, en dat wat persoonlijk is. Voor mij als kunstenaar is dat een interessant gebied omdat we juist daar op zoek kunnen naar verschillen en overeenkomsten.

Mijn sculpturale interventies zijn opvallend en suggestief. De basis van mijn werk bestaat uit verzamelde voorwerpen die ik in mijn sculpturen samenbreng. Vaak denken mensen iets te herkennen in mijn werk. Daardoor kan mijn werk met elke toeschouwer een andere relatie aan gaan. Het roept herinneringen op aan speelse en alledaagse, iconische objecten. Hiermee wil ik je uitnodigen om goed te kijken naar dat wat je daadwerkelijk ziet, in plaats van wat je denkt te zien.

 

Bij Electron was een routekaart op te halen waarmee iedereen op eigen houtje opzoek kon gaan naar de beelden.

Met bijzondere dank aan:

Electron, Diana, Johan en Nicole, Margriet, Willem, Sami, Jelle en Arthur, Coen en Susan, Hanneke, Maurice, Stef en Pim, Barbara, Rob, Bart en Nina, Iris en Paul, Petra van der Put, Elke, Berend en Lenna, Yurr, Marjolijn, Merle en Iva.

Grafisch ontwerp door: Nick Dijsselbloem

Fotografie door: Rick van der Klooster, Katarina Separovic en Annick van der Waal

Hier vind je alle nodige informatie over de openluchttentoonstelling: ’Voorbeeldentuin’. Met dit project studeer ik af aan de studie Autonome Beeldende Kunst aan het AKV|St.Joost in Breda. Wegens COVID-19 was een afstudeertentoonstelling op het AKV|St.Joost onzeker geworden.

Ik besloot het heft in eigen hand te nemen en zelfstandig een tentoonstelling van 10 sculpturen verspreid door voortuinen in de wijk te maken.

 2021 Copyright © Wouter van der Giessen